Waterschappen zijn decentrale overheden, net als gemeenten en provincies. Maar in tegensteling tot gemeenten en provincies hebben waterschappen een overzichtelijk takenpakket: het waterbeheer in Nederland. En op 15 maart 2023 beslis jij tijdens de waterschapsverkiezingen de samenstelling van het bestuur van jouw waterschap.
Wat doet een waterschap?
Nederland is een laaggelegen delta. Omdat ons land voor meer dan een kwart onder zeeniveau ligt, is waterbeheer ontzettend belangrijk. Waterschappen zorgen ervoor dat we droge voeten en voldoende, schoon water houden. Ze gaan over de waterkwaliteit van sloten, beken en rivieren, het waterpeil en de zuivering van rioolwater. Waterschappen zorgen niet voor drinkwater, daar zijn drinkwaterbedrijven verantwoordelijk voor. Dat betekent dat drinkwaterbedrijven zorgen dat er schoon water uit de kraan komt en zodra het water door de gootsteen, douche of wc in het riool belandt, zorgen waterschappen er weer voor dat het water gezuiverd wordt.
Waterschapsbelasting
Om de mens te beschermen tegen het water, en het water tegen de mens, is er geld nodig. Inwoners en bedrijven in Nederland delen de kosten voor waterbeheer. De waterschappen gebruiken dit belastinggeld voor het onderhoud van 18.000 kilometer waterkeringen, 225.000 kilometer sloten, rivieren en andere wateren, 6.000 gemalen en 7.500 kilometer wegen. Bovendien zuiveren de waterschappen jaarlijks zo’n tweemiljard kubieke meter afvalwater op hun 313 rioolwaterzuiveringsinstallaties. Dit is vergelijkbaar met de inhoud van 800.000 Olympische zwembaden.
Hoe zie jij de toekomst van ons water?
Lees meer over de verkiezingen en uitdagingen in jouw waterschap via de postcodecheck en kom via MijnStem.nl te weten welke partij het beste bij jouw wensen past!