Doe de stem hulp

Hoe werken de waterschappen en wat valt er te kiezen?

Nederland en water zijn net als peper en zout onlosmakelijk met elkaar verbonden. Al eeuwenlang strijden we met elkaar, maar het levert ons ook ontzettend veel op. We zijn namelijk zo goed met water en watermanagement, dat we zelfs in het buitenland gevraagd worden om dijken te bouwen. Maar dat gebeurt natuurlijk niet zomaar. Aan alles dat met water te maken heeft, wordt door de waterschappen met mens en macht gewerkt. En op 15 maart bepaal jij hoe dat eruitziet.

Dit doen de waterschappen

Waterschappen zijn net als gemeenten en provincies decentrale overheden. Alleen waar gemeenten en provincies zich bezighouden met verschillende dingen, hebben waterschappen een overzichtelijk takenpakket: het waterbeheer. Dat betekent dat waterschappen belastinggeld krijgen om bijvoorbeeld 18.000 kilometer aan dijken, dammen en sluizen te beheren. Ze houden daarnaast 250.000 kilometer sloten, beken en rivieren schoon en zuiveren jaarlijks zo’n tweemiljard kubieke meter rioolwater. Even ter vergelijking: dat zijn ongeveer 800.000 Olympische zwembaden vol. Daarin zou Maarten van der Weijden een miljoen keer de Elfstedentocht kunnen zwemmen.

Er valt echt iets te kiezen

Maar waar stem ik dan over? Iedereen is toch voor veilige dijken en schoon water? Ja, het is alleen zo dat er voor elk probleem verschillende oplossingen én investeringen mogelijk zijn. En dat heeft invloed op jouw waterschapsbelasting. Vind jij bijvoorbeeld dat er meer geld moet naar oplossingen om schade door water- en droogteoverlast te voorkomen? Of repareren we schade als het zover is? Kortom: jouw mening over het waterbeheer bij jou in de buurt telt. Maar dan moet je wel stemmen!

Hoe zie jij de toekomst van ons water?

Lees meer over de verkiezingen en uitdagingen in jouw waterschap via de postcodecheck en kom via MijnStem.nl te weten welke partij het beste bij jouw wensen past!