Doe de stem hulp

Gedrag of belasting aanpassen?

Vind jij dat we bewuster om moeten gaan met wat we doorspoelen of moeten de waterschappen steeds meer belastinggeld investeren in zuiveringen?

Alles wat je door je gootsteen, doucheputje of wc spoelt, komt in het rioolwater terecht. Dit water wordt vervolgens gezuiverd in een van de 313 rioolwaterzuiveringsinstallaties van de waterschappen, zodat het schoon in onze sloten én bij onze planten en dieren terechtkomt. Naast de 3P’s (poep, plas en papier) komen er de laatste jaren ook veel schadelijke stoffen in het rioolwater terecht die zuiveringsinstallaties er (niet volledig) uit krijgen. Denk aan PFAS, medicijnresten en microplastics. Waterschappen kunnen investeren in hun zuiveringsinstallaties zodat de kwaliteit van zuivering omhooggaat. Maar ze kunnen er ook voor kiezen om verantwoord gedrag te stimuleren waardoor deze stoffen niet in het rioolwater terechtkomen. Bijvoorbeeld door op te roepen geen frituurvet of toiletdoekjes door te spoelen.

Hoe zie jij de toekomst van ons water?

Lees meer over de verkiezingen en uitdagingen in jouw waterschap via de postcodecheck en kom via MijnStem.nl te weten welke partij het beste bij jouw wensen past!