Doe de stem hulp

5 redenen om te gaan stemmen

De waterschapsverkiezingen staan voor de deur. Dit betekent dat iedereen van 18 jaar of ouder op 15 maart mag stemmen! Tijdens de waterschapsverkiezingen bepaal jij mee over de toekomst van water in jouw buurt. Er valt namelijk echt iets te kiezen; keuzes die van invloed zijn op hoe we wonen, hoeveel belasting we betalen en zelfs op hoe we ons vrije tijd kunnen besteden. Om duidelijk te maken waarom jij je stem moet laten horen, zetten we vijf redenen op een rij!

 1. Extreem weer komt steeds vaker voor

  Misschien herinner je je nog de overstromingen in Limburg van twee jaar geleden. Of iets recenter; de droogte van afgelopen zomer. Ook in Nederland komen extreme weeromstandigheden steeds vaker voor. De vraag is; hoe wapenen we ons hiertegen? 60% van Nederland kan overstromen, maar met zo’n 18.000 kilometer aan waterkeringen, zoals dammen, dijken en sluizen wordt gezorgd dat onze sokken droog blijven. Om dit zo te houden moeten we blijven innoveren en investeren in het onderhouden van deze dammen, dijken en sluizen. Wat we ook kunnen doen is afwachten en het probleem oplossen als het zich aandient; dus niet vooraf investeren, maar bijvoorbeeld schade herstellen na een overstroming. Wat vind jij?

 2. Ook in Nederland is er een watertekort

  De zomers worden steeds heter en steeds vaker komt er ook in Nederland extreme droogte voor. Onderzoeken laten zien dat dit in de toekomst alleen maar meer wordt. En het is precies droog op de momenten dat er veel water nodig is voor de natuur, boeren, industrie en consumenten. Bewust(er) omgaan met water is dus belangrijk. Gemiddeld verbruiken we in Nederland 120 liter water per persoon, per dag. Maar stel je verbruikt minder water, vind je dan dat je beloond moet worden of moet iedereen gewoon evenveel waterschapsbelasting betalen?

 3. Bijna een derde van Nederland ligt onder de zeespiegel

  Het laagste punt van Nederland ligt in Nieuwerkerk aan den IJssel op 6,76 meter onder zeeniveau. Hiermee behoort Nieuwerkerk aan den IJssel tot de 26% van ons land dat zich onder de zeespiegel bevindt. Daar komt dus nog bij dat in 60% van Nederland de kans op overstromingen aanwezig is. Maar hoe moet dat nou als je op een van deze plekken woont? Bepaalt het water waar onze huizen komen, of bepalen onze huizen waar het water mag komen? Daar kun je op 15 maart over stemmen.

 4. Rioolwater zuiveren wordt steeds duurder

  Al het water uit onze gootsteen, wc’s en douches moet gezuiverd worden voordat we het weer kunnen gebruiken. Hoe vervuilder het water; hoe duurder het zuiveren. In principe mogen alleen de 3 P’s in het riool komen: poep, plas en (wc-)papier. Al het andere vraagt om extra zuivering. Dat betekent hoe bewuster we omgaan met het water dat we door het riool spoelen, hoe makkelijker het gezuiverd wordt. Wat vind jij moeten we hier meer op inzetten of juist meer belastinggeld investeren in betere zuiveringen?

 5. Het water in Nederland moet schoner

  Het water in sloten, beken en rivieren is al veel schoner dan dertig jaar geleden, maar voor de natuur zou het beter zijn als het nog schoner wordt. Wat vind jij: moeten de waterschappen volop inzetten op super schoon water of hoort vervuiling er tegenwoordig toch een beetje bij?

Er valt dus genoeg te kiezen. Benieuwd wat het beste bij jou aansluit? Lees dan meer over de verkiezingen en uitdagingen in jouw waterschap via de postcodecheck en kom via MijnStem.nl te weten welke partij het beste bij jouw wensen past!